Ψάχνοντας...βρίσκεις!

Γιατί τα σχολικά βιβλία καίγονται από τους μαθητές στο τέλος της χρονιάς;

Διαβάστε την διαδικασία με την οποία το ΙΕΠ ζητά την συγγραφεί των βιβλίων, για να κατανοήσετε την προχειρότητα που υπάρχει στα σχολικά βιβλία.

Στις 17/4/2014 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε «Τεύχος προκήρυξης ανοικτού τακτικού διαγωνισμού» με αντικείμενο τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων Πολιτική Παιδεία Α΄ Λυκείου, Πολιτική Παιδεία Β΄ Λυκείου, Εφαρμογές Πληροφορικής Α΄ Λυκείου, Πληροφορική Β΄ Λυκείου, Αρχές Κοινωνικής Επιστήμης Β΄ Λυκείου.
Η υποβολής του συνόλου του κάθε σχολικού βιβλίου, ορίστηκε η 18η Ιουλίου 2014.
Δηλαδή από την ημερομηνία ανακοίνωσης της προκήρυξης μέχρι την ημερομηνία υποβολής του συνόλου των βιβλίων μεσολαβούν μόλις 3 μήνες.
Η επιστολή της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου η οποία απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΙΕΠ Σ. Γκλαβά, με την οποία διερωτάται: «Πιστεύει στα σοβαρά κάποιος ότι είναι δυνατό να συγγραφεί έστω και ένα (1) σχολικό βιβλίο με αρτιότητα, υπευθυνότητα,
παιδαγωγική και επιστημονική τεκμηρίωση από μια συγγραφική ομάδα στο διάστημα αυτό;».
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με επιστολή της στις 26/2/2014 προς τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σωτήρη Γκλαβά ζητούσε συνάντηση μαζί του για την ενημέρωση της Ένωσής μας σχετικά με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών του Λυκείου.
Σε απάντησή του προς την Ένωση ο κ. Σ. Γκλαβάς (στις 8/4/2014 και ύστερα από την επιμονή για συνάντηση μαζί του) συνέστησε στους εκπροσώπους της, να αποταθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας με την αιτιολογία ότι το ΙΕΠ έχει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο.
Ωστόσο με έκπληξή της η Ένωση ενημερωθήκαμε ότι στις 17/4/2014 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε «Τεύχος προκήρυξης ανοικτού τακτικού διαγωνισμού» με αντικείμενο ακριβώς τη συγγραφή των παραπάνω
σχολικών βιβλίων, ενώ παράλληλα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, αναφέρει η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου σε νέα επιστολή της προς το ΙΕΠ :
1) Ο κ. πρόεδρος του ΙΕΠ μάς παρέπεμψε σε άλλο «αρμόδιο» όργανο, ενώ το ΙΕΠ, του οποίου ο ίδιος προΐσταται, εξέδωσε τελικά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τή συγγραφή των εν λόγω βιβλίων, η οποία μάλιστα έχει τη δική του υπογραφή!
2) Από την ημερομηνία ανακοίνωσης της προκήρυξης μέχρι την ημερομηνία υποβολής του συνόλου των βιβλίων μεσολαβούν μόλις 3 μήνες. Πιστεύει στα σοβαρά κάποιος ότι είναι δυνατό να συγγραφεί έστω και ένα (1) σχολικό βιβλίο με αρτιότητα, υπευθυνότητα, παιδαγωγική και επιστημονική τεκμηρίωση από μια συγγραφική ομάδα στο διάστημα αυτό; Ας θυμηθούμε ότι κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις η τρίμηνη προθεσμία δινόταν για τη συγγραφή ολιγοσέλιδου δείγματος των βιβλίων και όχι του συνόλου των βιβλίων.

«Θέλουμε να αντιπαραβάλουμε τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. Στις παραπάνω χώρες ισχύει κατά κανόνα ο θεσμός του λεγόμενου πολλαπλού βιβλίου. Το επίσημο κράτος μετά από διαβούλευση και σοβαρή μελέτη παρουσιάζει ένα αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και με βάση αυτό οι εκδότες σε ένα περιθώριο χρόνου περίπου δεκαοκτώ (18) μηνών εκδίδουν βιβλία κατάλληλα για διδασκαλία και χρήση στα σχολεία. Τα βιβλία εγκρίνονται όλα χωρίς κανένα αριθμητικό περιορισμό υπό την προϋπόθεση ότι κρίνονται κατάλληλα από αρμόδιες επιτροπές. Από την ποικιλία αυτή των εγκρινόμενων βιβλίων κάθε σχολείο επιλέγει και αγοράζει με χρήματα του δημοσίου τους τίτλους που θεωρεί κατάλληλους. Τα αντίτυπα των βιβλίων αυτών δίνονται στους μαθητές, οι οποίοι υποχρεούνται στο τέλος
του έτους να τα επιστρέψουν σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους μαθητές του επόμενου έτους. Έτσι με μία αγορά το σχολείο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια αντίτυπα για τέσσερα ή και περισσότερα έτη. Με τον τρόπο αυτό, μέσα από την ευγενή άμιλλα επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα και πλουραλισμός ως προς την προσφορά βιβλίων, που δοκιμάζουν το καθένα μια δική του μέθοδο ή έναν δικό του τρόπο προσέγγισης της ύλης.

Πηγή: http://www.dictyo.gr 

Dimosio Profile

Δημόσιο Σχολείο

Τα άρθρα και ειδήσεις σχετικά με τα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα

ΣΥΜΒΑIΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕIΟ ΣΑΣ?

Είμαστε η φωνή σου!

megaphone

Κοινοποίησε σχολικά γεγονότα, εκδηλώσεις και προβλήματα. Θα δημοσιευτούν στο dimosiosxoleio.com

Στείλε άρθρο