Καταγγελίες

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ  ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΚΑΙ Ε΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στις 18-1-2017, οι μαθητές/τριες της  Ε’ και Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου Ρεθύμνου με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσαν στους γονείς τους ότι από την επόμενη ημέρα θα είχαν άλλους /ες δασκάλους/ες  στην τάξη τους. Εύλογα οι γονείς και των δύο αυτών τάξεων άρχισαν να ρωτούν τι συμβαίνει στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Στις δύο πιο σημαντικές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, να  συμβαίνουν τέτοιες αλλαγές που αφορούν το 1/3 των μαθητών και να προκαλείται τέτοιος κίνδυνος για την πρόοδό τους.

Έτσι, την επόμενη ημέρα, μια επιτροπή από 5 γονείς  ζητήσαμε εξηγήσεις για  το τι συνέβη, από το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Σχολικό Σύμβουλο. Έκπληκτοι τους ακούσαμε να μας λένε ότι  οι δάσκαλοι (που είναι σύζυγοι μεταξύ τους) έφυγαν με δική τους αίτηση και ότι το πρόβλημα που ταλάνιζε επί 3 ολόκληρους  μήνες το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, λύθηκε κατ΄αυτό τον τρόπο….

Περισσότερη έκπληξη νιώσαμε όταν μάθαμε  ότι επί 3 μήνες γίνονται ενέργειες για τις οποίες δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα, κυρίως οι γονείς  των δύο τάξεων!!! Επί 3 μήνες δεν μας ενημέρωσαν, ως όφειλαν, η Διευθύντρια του Σχολείου με το Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά και το  Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω Σχολείου, που υποτίθεται ότι μας εκπροσωπεί!!!

Το κυρίως πρόβλημα, ήταν η σύσταση του δασκάλου της ΣΤ΄τάξης  κατ΄ιδίαν σε ένα μαθητή της τάξης του, για την καλύτερη υγιεινή (και εφόσον είχε γίνει αρχικά σχετική συζήτηση με τη μητέρα), αφού ο χώρος της τάξης είναι μικρός και ακατάλληλος  (ισόγεια κουζίνα) και αυτό έκανε το συγκεκριμένο πρόβλημα πιο έντονο για όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας του μαθητή, από την οποία μάθαμε αρχικά ότι θα έκανε καταγγελία. Θεωρήσαμε όμως τότε ότι το θέμα έληξε, διότι τα παιδιά μας, αλλά και το συγκεκριμένο  παιδί, συνέχιζαν να παρακολουθούν το μάθημά τους κανονικά με τον ίδιο δάσκαλο…

Στις 19/1/2017 λοιπόν, με υπόμνημά μας (αρ. πρωτ. 323/19-1-2017) ζητήσαμε από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας την επαναφορά των δασκάλων στο σχολείο μας, για να μην πληγεί η πρόοδος των παιδιών μας και εξηγήσαμε τόσο σε εκείνον, όσο και στο Σύμβουλο που ήταν παρών, ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι/ες με τους συγκεκριμένους  δασκάλους και εμείς και τα παιδιά μας, καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ακολούθησε το ίδιο βράδυ (19/1/2017) μια συγκέντρωση των γονέων των 2 τάξεων, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Διευθύντριας του Σχολείου. Την επόμενη ημέρα (στις 20/1/17), έγινε άλλη μία συγκέντρωση, με γονείς όλων των τάξεων, τους δασκάλους και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Η συζήτηση ήταν πολύ έντονη. Αποδείχτηκε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων αλλά και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έκαναν ενέργειες χωρίς να ενημερώνουν τους γονείς και χωρίς να έχουν τη συναίνεσή τους.

Στις δύο προαναφερθείσες συγκεντρώσεις που έγιναν μας περίμεναν περισσότερες εκπλήξεις. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  είχαν προβεί σε ενέργειες που στρέφονταν κυρίως κατά του δασκάλου των παιδιών μας!!! Είχαν γίνει αναφορές που συντάσσονταν απόλυτα με την καταγγελία της μητέρας του παιδιού.

Το αποκορύφωμα ήταν η σύνταξη επιστολής  προς τον δάσκαλο από το δικηγόρο της καταγγέλλουσας  για λογαριασμό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αφήνοντας ως  εύλογη υπόνοια την θέληση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να συνταχθεί με την πλευρά της μητέρας.  Αυτό αποκρύφτηκε ως γεγονός από τους γονείς των δύο τάξεων και κυρίως της ΣΤ΄ τάξης,  που ήταν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι/ες και οι οποίοι/ες ενημερώθηκαν σχετικά από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στη δεύτερη συνάντηση στις 20/1/2017 όπου και διαβάστηκε δημοσίως. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των συνελεύσεων προσπαθούσαν να πείσουν τους γονείς  ότι είναι καλύτερα για τον δάσκαλο να απομακρυνθεί απ΄ το σχολείο, προκειμένου να προστατευθεί και ότι αν επιστρέψει θα  γίνει ΕΔΕ!!! (ουσιαστικά χωρίς λόγο!).

Στα πλαίσια εκτόνωσης της κατάστασης ο δάσκαλος είχε ζητήσει και προφορικά και γραπτά συγγνώμη από τη μητέρα, διότι δεν ήταν σκοπός του να μειώσει ή να προσβάλει το παιδί ή τη μητέρα του, αλλά να βοηθήσει στα πλαίσια των καθηκόντων του. Παρ’όλα αυτά, η μητέρα επέμεινε στην καταγγελία της, η οποία θα εξετασθεί αρμοδίως.

Εμείς, οι γονείς των παιδιών της Ε΄και  ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου, στηρίζουμε τους συγκεκριμένους δασκάλους των παιδιών μας και δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με τους συναδέλφους τους  και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ρουσσοσπιτίου, (του οποίου ζητάμε και την άμεση παραίτηση) για της διαδικασίες που ακολούθησαν. Αξιολογώντας  καθημερινά, το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους  έργο, την προσφορά τους  στο σχολείο μας από τότε που ήταν μονοθέσιο (16 χρόνια ό ένας και 13 ο άλλος)  αλλά και την αγάπη τους για τα παιδιά μας, στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι :

Α) Η μόρφωση των παιδιών μας δεν αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών κανενός, αλλά είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.

Β) Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά  και για την επιστροφή των δύο άξιων εκπαιδευτικών  στο σχολείο μας.

Γ) σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για ενδεχόμενες ενέργειές μας κατά παντός υπευθύνου, για τη δυσλειτουργία που προκάλεσαν στην εκπαίδευση και παιδαγωγική κατάρτιση των παιδιών μας.

Παρακαλούμε πολύ όπως επιληφθείτε για την αποκατάσταση της αλήθειας και την επιστροφή των δύο αυτών άξιων εκπαιδευτικών στο σχολείο μας. Ας ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι μετά από εργασιακό εκφοβισμό (ή σε περνάω πειθαρχικό ή φεύγεις με αίτησή σου!), έκαναν αίτηση για αλλαγή σχολείου! Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ρεθύμνου  αρνείται να επαναφέρει τους δασκάλους, παρά την επιθυμία όλων των μαθητών και των γονέων τους, προφασιζόμενος ότι έχουν κάνει αίτηση για ηθικούς και δεοντολογικούς λόγους και για την αποκατάσταση του παιδαγωγικού κλίματος όπως δήλωσε δημοσίως στην ΝΕΑ TV.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο  αλλά και η ψυχολογική αρνητική κατάσταση, έχει ως  αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πρωτίστως των παιδιών μας. Οι γονείς της ΣΤ΄και Ε΄τάξης έχουμε συγκεντρώσει υπογραφές-από γονείς αλλά και από κατοίκους  του κοινότητας Ρουσσοσπιτίου του Δήμου Ρεθύμνου- για την ηθική δικαίωση των δασκάλων και την επιστροφή τους στο σχολείο.

Ας μη χαθεί άλλος χρόνος!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το δράμα της Παιδείας

Dimosio Profile

Δημόσιο Σχολείο

Τα άρθρα και ειδήσεις σχετικά με τα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα

ΣΥΜΒΑIΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕIΟ ΣΑΣ?

Είμαστε η φωνή σου!

megaphone

Κοινοποίησε σχολικά γεγονότα, εκδηλώσεις και προβλήματα. Θα δημοσιευτούν στο dimosiosxoleio.com

Στείλε άρθρο